Det bio-psyko-sociale perspektiv
I PS Contact arbejder vi overordnet ud fra et bio-psyko-socialt perspektiv. Det tager afsæt i det sundhedspædagogiske menneskesyn, hvor trivsel og sundhed opstår og udvikles i en helhed. Dette ud fra forståelsen af, at det biologiske-, det psykologiske- og det sociale aspekt har indvirkning på hinanden.
BIO
Beboerne vil modtage ernæringsvejledning og gruppeundervisning fra vores kliniske diætist. Den diætetiske vejledning vil tage udgangspunkt i den enkeltes udfordringer med kosten fremfor en standardiseret kostplan.
Vejledningsmetoden er overvejede metakognitiv og beboerne vil således blive introduceret til og undervises i de metakognitive redskaber til mestring af de svære tanker og følelser forbundet med spiseforstyrrelsen.
Vi afprøver forskellige former for fysisk aktivitet med vores fysioterapeut. Formålet er at hjælpe beboernes nervesystem i low-arousal samt at hjælpe dem med at opnå et lystbaseret og positivt forhold til bevægelse. NADA, massage, yoga, meditation, at være i naturen og samværet med dyr er andre elementer, som vi arbejder med for at få nervesystemet i ro hos beboerne.
Vi samarbejder med praktiserende læge og/eller andre sundhedsprofessionelle udenfor botilbuddet så blodprøver, vejning osv. foregår eksternt.
PSYKO
Vi arbejder sammen med beboerne med at forstå spiseforstyrrelsens funktion og nytteværdi, og herefter at udvikle nye og mere hensigtsmæssige strategier til at håndtere livets udfordringer og negative tanker og følelser.
Vores metodiske tilgang er en kombination af psykodrama til at løsne op for mentale blokeringer og traumer og metakognitiv terapi til at håndtere og mestre nutidens og fremtidens udfordringer.
SOCIAL
Vi arbejder med at skabe den gode relation mellem beboerne og personalet og har fokus på at skabe rammer som giver den enkelte beboer ro til at udvikle sig og giver en følelse af at være hjemme.
Vi har et stort fokus på at skabe motivation for og tillid i at deltage i sociale fællesskaber og samvær, da spiseforstyrrelse ofte er forbundet med ensomhed og trang til at skærme sig, og meningsfulde relationer kan spille en afgørende rolle i recovery.
Vi ser det derfor som en vigtig del af recovery-processen at hjælpe beboerne ind i sociale fællesskaber både på botilbuddet, med familie og udenfor bostedet i lokalmiljøet fx gennem fritidsaktiviteter, arbejde, uddannelse etc., hvor meningsfulde relationer kan blomstre.
KRAP og SMART mål
Samarbejdet med beboeren er grundstenen for det videre forløb. Det er vigtigt, at beboeren selv deltager og er tryg i samarbejdet med deres kontaktperson omkring de udviklingspunkter, som de er indskrevet med.
Vi bruger redskaber fra KRAP (Kognitiv ressourcefokuseret og anerkendende pædagogik) og SMART-måls-metoden til at inddrage beboerne i egne udviklingsplaner.
Struktur og individuel tilgang
I vores huse er der ikke mange regler - til gengæld arbejdes der meget med struktur. Med struktur frigives der energi til at kunne overskue andre ting. Struktur gør, at der er styr på rammerne, hvilket giver ro til udvikling.
Vores tilgang til beboerne er individuel. Vi samarbejder med beboeren, og sagsbehandleren fra den pågældendes hjemkommune og sammensætter den overordnede ramme for støtten til den enkelte beboer.
Vi er opsøgende på beboernes historie, så vi bedre forstår spiseforstyrrelsens funktion hos den enkelte. Dette, mener vi, giver det bedste grundlag for at kunne yde den rette omsorg og støtte beboerne bedst muligt i afvikling af spiseforstyrrelsen gennem udvikling af nye og mere hensigtsmæssige mestringsstrategier.
I PS Contact arbejder vi gennem et fælles tredje, hvor beboeren mødes i noget, den enkelte er motiveret for og optaget af. Hos os er det vigtigt, at beboerne har noget i deres dagligdag uden for bostedets rammer, som kan være understøttende i processen med at blive aktive i livet igen og indgå i bæredygtige relationer.