Linjer
I vores STU har vi ikke decideret linjer man bliver fastlåst i, da vores erfaring er at mange ofte gerne vil blande forskellige opgaver fra forskellige linjer, hvilket vi ønsker skal være muligt.
Vi har dog overordnet temaer;
Arbejde i træ, samt udvikling af færdigheder indenfor tømrerfaget
M˚le - Her arbejder vi med de forskellige måleenheder samt anvendelse af formler til brug ved udregning i relation til den specifikke opgave. Her træner vi færdigheder i koncentration, præcision og ro.
Opstregning - Her arbejder vi med vigtigheden af præcision samt anvendelse af diverse måleudstyr såsom tommestok, vinkel og passer. Her træner vi koncentration, præcision, overblik, og ro.
Udarbejdelse af tegningsmateriale - Her arbejder vi med at udarbejde arbejdstegninger, fx til et nyt produkt. Her træner vi visualiseringsevne, måle færdigheder, matematik, koncentration, præcision, overblik, og ro.
Skære - Her arbejder vi med sikkerhed (personlige værnemidler) og arbejdsmiljø (støj/støv/arbejdsstillinger), betjening af diverse skæreredskaber så som sav og stiksav. Vi træner præcision, koncentration, ro, korrekt fastspænding af emner samt oprydning.
Borer/skrue - Her starter vi med at lære at anvende en skrue/boremaskine. Dernæst hvordan man ser forskel på de forskellige bits og bor og hvordan disse monteres og afmonteres. Vi arbejder også med hvilke skruer vi skal anvende til forskellige opgaver, særligt i forhold til længden på skruen og det vi skal skrue sammen. Her træner vi arbejdshukommelse, koncentration og præcision.
Samle - Her arbejder vi med sammenhæng og overblik. Samleprocesserne er forskellige og skal ske i en bestemt rækkefølge. Dette kræver kendskab til og anvendelse af; skrue/boremaskine, skruer, opmåling, anvendelse af lim og limpistol. Her træner vi overblik, motorik og tålmodighed.
Slibe - Vi anvender udelukkende slibeklods og sandpapir når vi sliber. Vi har lette slibninger (grovmotoriske) og finslibning (finmotorisk). Her træner vi fastholdelse i opgaven, tålmodighed og koncentration.
Dekoration og KREA
Dekorere - Her arbejder vi med 3 kategorier, dekorere ud fra en manual, streg for streg, kopiering af et motiv i fri hånd og dekoration ud fra hukommelse. Her anvender vi maling eller tusch. Vi træner her finmotorik, koncentration, ro, fastholdelse i opgaven, arbejdshukommelse, kopiering, og præcision.
Brænde i træ - Her kan man enten brænde et motiv eller tekst der er streget op på forhånd, eller brænde ud fra hukommelse. Vi træner her finmotorik, koncentration, ro, fastholdelse i opgaven, arbejdshukommelse, kopiering, og præcision.
Udvikling af nye motiver - Vi opdaterer låbende vores motiver på fx spillebrikker til kryds og bolle spil, tema ophæng, en bordplade, et troldeansigt, og mange andre ting. Der er derfor gode muligheder for at arbejde med at udvikle motiver. Hvis man er med til at udvikle motiver, så er man også med til at lave en manual, som de andre har mulighed for at anvende, for at kopierer motivet. Her arbejder vi med fordybelse, finmotorik, detaljer, forenkling, koncentration og ro.
Maling
Male - Vi har mange forskelligartede maleopgaver, både grov- og finmotorisk. Vi grunder og maler hele brædder, plader, færdige produkter, sten, dæk og hvad vi ellers får af ideer. Vi har også mere dekorative maleropgaver, hvor der males mere finmotorisk. Vi lærer hvordan man opbevarer, oprører og anvender forskellig maling, samt hvordan man rengør malerpensler og lignende efter brug. Her arbejder vi med motorik, hukommelse, gentagelser, præcision, ro og fastholdelse i opgaven.
Lakerer - Vi lakerer stort set alt vi har malet. Her træner vi finmotorik, gentagelser, koncentration, præcision, ro og fastholdelse i opgaven.
Administration, salg og markedsføring
Foto og manualer - Vi stør selv for udarbejdelse af manualer, markedsføring og salg af vores produkter. Der er derfor mulighed for at være med til at tage billeder, både til manualer og til brug ved salg af vores produkter. Der er også mulighed for at være en del af billedredigeringen, opsætning af manualer, laminering af manualer, samling af manualer. Her træner vi koncentration, koordinering, ro, præcision samt it -færdigheder.
Salg af produkter - Vi deltager ved forskellige markeder fx julemarkeder, hvor vi kan tage vores produkter med. Vi holder også åbent Hus med salg fra Værkstedet. Her arbejder vi med socialtræning, kommunikation, fremtræden og salg.
Serviceopgaver
Rengøringsopgaver - Støvsugning, gulvvask, vindues pudsning, og aftørring af overflader. Herunder undervisning i brug af korrekt arbejdsstilling og anvendelse af rengøringsmidler m.m. Her træner vi grundighed, hukommelse, hygiejne regler, motorik og planlægning af tid.
Køkken- og pause opgaver - Vi står selv for at tilberede vores fælles frokost, fx med at koge æg, lave ægge, og tunsalat. Det kan også være opgaver som at lave kaffe, snitte grønsager ud, tømme opvaskemaskinen og dække frokostbord. Her arbejder vi med hygiejne regler, finmotorik, hukommelse, og tidtagning.
Kompetencebeviser
Alle elever får et kompetencebevis, når de mestrer et arbejdsområde. Disse beviser får eleven med sig, og kan bruge som dokumentation for en opnået kompetence.
Der vil herudover kunne aftales specifikke kurser, undervisning og lignende ved uddannelsens start.
Produktion
På værkstedet har vi en ide væg, hvor alle er velkomne til at hænge en ide til et produkt op. Langt de fleste ideer udspringer fra borgernes/elevernes ønsker og ideer. Vi forsøger at anvende så mange materialer vi kan fra natur og genbrug.
Vi tilpasser vores produktproduktion efter hvilke interesser vores elever/borgere har. Det betyder at vi har stor mulighed for at tilpasse vores Værksted til den enkelte.
Til alle vores produkter på værkstedet er der udarbejdet billed- og tekst manualer, i pixibogs form. Disse er udarbejdet i samarbejde med de borgere/elever der har opgaverne, således at det sikres at de er tekstet og afbilledet forståeligt for målgruppen.
Vi har et samarbejde med vores afdeling i Jylland, samt med vores Gård - Øvejens Beskæftigelse.